Burnout

Wat is een burnout?

Een burnout is een toestand van extreme vermoeidheid die optreedt na een langdurige overbelasting. Iemand met een burnout voelt zich ‘opgebrand’ en heeft geen energie meer. Zelfs de kleinste taken kunnen een grote opgave zijn. Omdat iemand met een burnout vaak al langere tijd over zijn grenzen heen gaat, duurt het vaak lang voor de diagnose wordt gesteld.
 

Gevolgen in het dagelijks functioneren

Als je een burnout hebt, komt alles tot stilstand. De dagelijkse routine als school of werk is niet langer meer vol te houden. Je kunt je heel somber en lusteloos voelen of voortdurend willen slapen. Ook fysieke reacties zoals duizeligheid, flauwvallen of hartkloppingen komen voor. Veel mensen met een burnout hebben daarnaast emotionele klachten als boosheid of schaamte. Ze zijn bijvoorbeeld boos op zichzelf of teleurgesteld in hun lichaam dat ze nu in de steek laat. Omdat je zo lang over je grenzen bent gegaan, weet je niet meer goed hoe je die kunt aanvoelen.
 

Dramatherapie bij een burnout

In dramatherapie staat niet het praten centraal, maar het ervaren en handelen. Door middel van gerichte oefeningen en werkvormen zal de therapeut met jou onderzoeken wat de langdurige overbelasting met je doet. Waar voel je de spanning in jouw lichaam? Op welke momenten en bij welke activiteiten kun je nog ontspanning ervaren? De therapeut zal veel aandacht besteden aan het leren herkennen van jouw eigen grenzen. Hoe reageer je als iemand iets van je vraagt wat je te veel is? In gerichte oefeningen kun je de bijbehorende gevoelens van onmacht, boosheid en teleurstelling vormgeven. Ook kun je praktisch oefenen met jouw eigen grenzen bewaken. Zo kun je het gevoel weer terugkrijgen dat jij de regie hebt over jouw eigen tijd en jouw eigen leven.

Dramatherapie is daarnaast een behandelvorm die preventief kan worden ingezet.
 

Behandeltraject en werkwijze

Dramatherapie bij een burnout kan binnen een groep of individueel worden aangeboden, afhankelijk van de draagkracht van de patiënt en de behandelsetting. Het duurt gemiddeld 12 tot 30 sessies. Dit zijn doorgaans wekelijkse sessies van 60 tot 75 minuten.
 

Meer informatie

Herken je jezelf in het bovenstaande? Kan dramatherapie iets voor jou betekenen? Neem dan contact op!